← Back Published on

Geen energie en motivatie: studenten zijn coronamoe

Maandenlang op je piepkleine studentenkamer zitten, zonder enige vorm van sociaal contact. Samen moeten werken met klasgenoten die je nog nooit hebt ontmoet. Inmiddels is fysiek onderwijs weer langzaam opgestart, maar ook dit is minimaal. Het Benno Premselahuis op de Amstelcampus van de HvA ziet er stil uit. Waar studenten normaal uitgebreid kletsen over hun weekend en de pilsjes in café de Fest worden ingeschonken, is de campus vrijwel leeg.

Weinig motivatie

Veel HvA-studenten zeggen te kampen met concentratie- en motivatieproblemen. De online lessen zijn zowel voor docent als student lastig. Zo vinden veel studenten de online lessen over het algemeen niet uitdagend genoeg en geven zij aan snel afgeleid te raken door hun smartphone. En niet iedereen heeft een veilige thuisbasis waar zij kunnen studeren. Aangezien veel mensen nu met corona thuis werken, is het soms moeilijk om de volledige concentratie erbij te houden. Verder is één op één contact met docenten digitaal vrijwel onmogelijk, waardoor de stres flink toeneemt. Studenten missen het contactmoment met hun docent. Dit is overigens niet alleen op de HvA gaande; landelijk zijn er afgelopen jaar diverse demonstraties geweest voor de opening van hogescholen en universiteiten. Zo werd de hashtag #wijwillennaarschool gelanceerd, om aandacht te vragen voor fysiek onderwijs.

Stages

Ook het vinden van een stage is voor veel studenten lastig. Hoewel de HvA haar uiterste best doet om studenten te begeleiden bij het vinden van een stage, is het een zeer moeilijke kwestie. Vooral voor tweedejaars HvA-studenten leek het afgelopen november een onmogelijke taak, doordat de stageperiode erg kort was. Hierdoor kregen veel studenten de ene na de andere afwijzing te horen. Uiteindelijk hebben de meeste studenten een stageplek kunnen vinden, maar er waren er ook een aantal bij wie dit niet is gelukt. “Ik kreeg alleen maar afwijzingen te horen en hier baal ik enorm van. Nu heb ik studievertraging opgelopen en dit is mega demotiverend,” zegt Selina van der Meer (22), die Creative Business studeert.

Toename psychische klachten

De tegenslagen en weinige motivatie zorgen voor het feit dat studenten steeds minder goed in hun vel zitten. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat het aantal studenten met psychische klachten is toegenomen. Vooral rusteloosheid en somberheidsklachten kwamen sterk naar voren. Lisanne merkt dat dit ook bij haar het geval is. Ze heeft weinig sociaal contact met leeftijdsgenoten en komt haar kamer amper uit. “Ik heb mijn vrienden al maandenlang niet meer gezien en mijn klasgenoten nog nooit ontmoet. En dat als communicatiestudent. Het enige wat ik doe is naar een schermpje staren. Mijn motivatie is weg. Alleen al mijn bed uitkomen is op sommige dagen een grote stap voor mij.”

Met Lisanne zijn er vele anderen die met vergelijkbare problemen kampen. Zo zijn 7100 studenten persoonlijk opgebeld met de vraag hoe het met de mentale gezondheid ging. 55 procent gaf aan milde psychische klachten te hebben sinds covid in het land uitbrak. (Tagmag, 2021)

Hilda Gijsen, psychosociaal therapeut, vertelt over de toename van psychische klachten onder jongeren. “Het is duidelijk dat veel groepen lijden onder de coronacrisis. Vooral bij jongeren zien we dat de mentale gezondheid achteruit gaat. Het aantal aanmeldingen voor psychische hulp is veel hoger dan normaal. Daardoor lopen de wachtlijsten op. Het is een erg zware periode voor studenten.”

Sociaal leven

School is voor veel HvA-studenten een belangrijk onderwerp, maar ook over het sociale leven wordt veel gesproken. Studenten missen sociaal contact met anderen ontzettend. Feestjes, borrels, terrasjes en festivals blijven populaire thema’s. Ook sport en beweging iets dat gemist wordt nu alle sportscholen dicht zijn. Studenten die momenteel op zichzelf wonen zitten soms dagen- of maandenlang op hun kamer en hebben nog minder sociaal contact dan voorheen. Daten is ook erg lastig. Veel studenten kunnen enige vermaak halen uit het tinderen, maar online relaties vinden en daadwerkelijk aangaan blijft een uitdaging.

Hoop

Hoewel het idee om de komende zomer een legaal feestje te kunnen pakken bij veel jongeren nog onwaarschijnlijk klinkt, is er toch hoop. Op de site van de Rijksoverheid is namelijk aangekondigd dat er nieuwe testevenementen komen. Het zou gaan om concerten, dierentuinen, voetbalstadions en eventueel festivals. Ook komt er steeds meer informatie over een coronapaspoort bekend, waarmee reizigers door Europa kunnen reizen. Hierbij is het belangrijk om op anderhalve meter afstand te blijven, een mondkapje te dragen en een negatieve testuitslag te hebben, of gevaccineerd te zijn. Na afloop van testevenementen moeten bezoekers in quarantaine en zich opnieuw laten testen.