← Back Published on

Body positivity – een positieve trend met gevaren

Het gaat verder dan dat. Skinny privilege, ook wel thin privilege genoemd, is een term die erg populair is op social media platformen als Instagram en Twitter. Skinny privilege betekent geen gek commentaar of scheve blikken als je iets ongezonds eet. Skinny privilege is jouw lichaamsbouw terug zien in tijdschriften en op televisie. Skinny privilege is sneller aangenomen worden voor een baan. (EenVandaag, 2019) Het is een beladen term met een gecompliceerde geschiedenis.

De oorzaak van het privilege is vaak fatphobia, ofwel de angst voor dikheid. Dat klinkt misschien heftig en overdreven, maar fatphobia is er in alle soorten en maten. De angst voor dikheid is ons met de paplepel ingegeven. Van kinds af aan ziet men voortdurend slanke mensen in films, tijdschriften, modeshows en advertenties. Het woord ‘dik’ wordt vaak als negatief gezien en zelfs als scheldwoord gebruikt. Verder worden dikke mensen gezien als lui en ongezond, terwijl dit lang niet altijd het geval hoeft te zijn. (AD.nl, 2018)

Social media

Influencer Danielle Catton (danielleisanxious op Instagram) probeert met haar content de negatieve lading van dik zijn te verminderen en het stigma te doorbreken. Ze heeft zelf overgewicht en is het zat om continu veroordeeld te worden door haar gewicht. Regelmatig plaatst ze foto’s van zichzelf in lingerie op haar Instagrampagina met motiverende teksten. Ze praat openhartig over haar mentale gezondheid en uit kritiek op body positivity trends. Zo recreëert ze foto’s van slanke influencers die volgens haar ‘zogenaamd proberen bij te dragen aan lichaamspositiviteit.’ Danielle vindt dat veel dunne mensen zich niet bewust zijn van hun privilege en body positivity posts ook averechts kunnen werken.

Zo is er een trend genaamd ‘bodies that look like this, also look like this,’ waarbij vrouwen hun lichaam zowel geposeerd als niet geposeerd laten zien. Vooral onder slanke en afgetrainde vrouwen is de trend populair. Dit zou lichaamspositiviteit moeten uitstralen en stimuleren, aangezien de boodschap is dat geen een lichaam perfect is, ondanks dat soms wel zo lijkt op social media. Influencers Sarah Nicole Landry (thebirdspapaya), Sara Puhto (saggysara) en Megan Jayne Crabbe (bodyposipanda) uiten hun zorgen over dit soort trends.

Sarah: ‘Als ik mijn best doe om mijn lichaam te poseren, zie ik er nog steeds niet zo uit als deze vrouwen. Zelfs niet als zij niet geposeerd zijn. Het is erg vermoeiend voor dikke mensen om dit soort trends te zien, omdat we zelfs binnen de body positivity community buitengesloten worden. Als wij dikke mensen dit soort posts plaatsen, wordt ons verteld dat wij obesitas promoten. Maar wat maakt het verschil?’ Dikke influencers waarschuwing hun volgers hiervoor. ‘Body positivity is erg belangrijk, maar ook binnen deze community moet meer inclusiviteit komen. Laten we vooral stoppen met het discrimineren en veroordelen van dikke mensen. Op die manier dragen we écht bij aan lichaamspositiviteit,’ schrijft Megan op haar Instagrampagina.